21. januar 2021

Ny centerchef: “De lige linjer er ikke de sjoveste”

På trods af, at Kristian Hjorth for tiden mest af alt er spærret inde på sit fritidslandbrug på Falster på grund af covid-19, som alle andre i Danmark, arbejder han benhårdt på at gøre de to kommende headspace-centre på Lolland og Falster køreklare.

Han betegner sig selv som værende meget privilegeret, fordi han i en alder af 61 år får lov til at prøve noget helt nyt i sit arbejdsliv, nemlig at være centerchef for de to centre på sydhavsøerne.

Det er ellers ikke, fordi han ikke tidligere har prøvet noget nyt. Kristian har været et menneske i konstant bevægelse siden sin ungdom. Han har arbejdet som chauffør, på et slagteri, været tilmeldt læreruddannelsen, uddannet sig som hortonom og arbejdet i Baltikum som miljøkonsulent. Nå ja og så har han i øvrigt været med til at arrangere Roskilde Festival igennem 40 år.

Eventyrlyst og nye udfordringer

For tyve år siden solgte Kristian og hustruen så deres villa ved Utterslev Torv i det nordlige København, købte et folkevognsrugbrød og kørte Europa tyndt sammen med deres døtre. Siden landede de på begge ben i Stubbekøbing og købte et fritidslandbrug, og Kristian blev forstander på en produktionsskole.

“Altså jeg ved godt, at hvis man spørger en matematiklærer, hvad den korteste linje mellem to punkter er, er svaret, at det er en lige linje. Men i livet er det langtfra sikkert at en lige linje, er den sjoveste, bedste eller mest givende vej at gå, og jeg har i hvert fald aldrig selv valgt den lige linje,” siger Kristian Hjorth med et stort smil.

Og lige præcis den erkendelse er det, der altid har draget ham mod arbejdet med at arbejde med unge. Kristian misunder ikke de unge i dag, der skal få perfekte karakterer, se godt ud, gå i takt og følge de lige linjer, der er udstukket.

“Jeg har altid haft et blødt punkt for at lære unge, at tro på egne evner og at tro på, at de kan gøre en forskel i eget liv. Og det kan være meget svært, hvis man ikke har meningsfyldte voksenrelationer eller er barn af en enlig fordrukken mor. Men jeg lever for at få unge til udvide horisonten på trods af alt,” slår han fast.

I spidsen for et nyt headspace-center

Nu skal Kristian så til at opbygge headspace på Lolland-Falster, og der skal tiltrækkes ungerådgivere og frivillige og de to centre skal indrettes, så de forhåbentlig er klar til at åbne engang i løbet af det tidlige forår. Men hvordan formår han egentlig at holde kontakten til de unge, når han selv er, hvad han for sjov siger: “en gammel nar”?

“Ja, det har jeg godt nok tænkt over i mange år. Heldigvis får jeg jo en masse unge frivillige i centrene, som kan hjælpe med det. Men altså det handler jo om, at hvis man lytter til de unge og viser, at man tager dem alvorligt, så har de virkeligt mange gode ting at bidrage med og mange gode svar. Vi er nok ikke så gode til som samfund at tage de unge alvorligt, men hvis vi skal få løst de kommende klima- og miljøproblemer, så er det jo for søren de unge, der har løsningerne, ikke de gamle. Så der skal lyttes til de unge,” siger Kristian.


headspace Lolland  åbner i Nakskov: Tilegade 41, 4900 Nakskov.

headspace Guldborgsund (som kommunen hedder) åbner i Nykøbing F: Dronningsgade 10B, 4800 Nykøbing F.

På grund af COVID-19 er det endnu usikkert hvornår de to headspace-centre åbner fysisk for hjælp og rådgivning.