11. oktober 2021

Høring i Folketinget om unges mentale mistrivsel og sociale medier?

ÅBENT BREV: Til medlemmerne af Social- og Ældreudvalget, Sundhedsudvalget og Kulturudvalget

Det som dusinvis af forskningsrapporter ikke har kunnet dokumentere, er nu blevet dokumenteret af Facebook selv via whistlebloweren Frances Haugen, nemlig at Instagram har en skadelig indflydelse på unges, særligt kvinders, selvværd og mentale helbred.

Det har vi længe haft en mistanke om hos headspace. Vi møder dagligt unge, der kæmper med kropsopfattelsen, selvværdet og lever med et voldsomt præstationspres, særligt fordi de sammenligner sig med andre, der tilsyneladende er uhørt succesfulde på alle måder, via sociale medier. Samtidig bombarderes de yngste brugere med opslag om selvskade og anoreksi på grund af Facebooks algoritme.

Det er ikke i orden, og derfor er vi simpelthen nødt til at diskutere på højeste niveau, hvad vi gør ved det. Vi må og skal forholde os til, hvordan vi håndterer det pres, som vores unge udsættes for i den digitale verden.

Og det her drejer sig jo netop ikke om hævnporno eller deling af materiale, som man ikke har givet samtykke til. Det drejer sig om den kontinuerlige brug af afhængighedsskabende sociale medier – en afhængighed, der kan sammenlignes med rygning.

Den ulovlige brug af sociale medier er reguleret, fordi den netop er ulovlig, men brugen af sociale medier fra dag til dag skubber simpelthen for mange unge ud over kanten til, at vi som samfund kan acceptere det. Der har allerede været afholdt en høring i en underkomité i Senatet, da Facebook er et amerikansk selskab.

Men vi er nødt til at holde vores egen høring i Danmark. Sociale medier er globale fænomener og skal håndteres globalt. Vi kan ikke leve med, at det blot er USA, der sætter dagsordenen og indfører egne retningslinjer. Vi er nødt til at finde ud af, hvad konsekvenserne er i Danmark af, at vi bruger de her medier, og hvad vi vil gøre ved det.

Problemet forsvinder ikke, udfordringen vokser blot dag for dag, og Facebooks algoritmer sørger jo desværre for, at afhængigheden bliver større og større. Det er tydeligt, at det er en udfordring, der skal diskuteres grundigt og af fagfolk samtidig med, at vi tager de unge selv med på råd.

Derfor vil vi fra headspace Danmarks side på det kraftigste opfordre alle Folketingets medlemmer til at afholde en høring hurtigst muligt. Vi håber, du vil bakke op om det.

Med venlig hilsen,
Trine Hammershøy
Direktør, Det Sociale Netværk / headspace Danmark