11. februar 2022

Det store valg starter med en god snak

Det er et stort valg, når unge efter folkeskolen skal vælge, hvad der så skal ske. Der står tusindvis af døre åbne, og det kan virke både skræmmende og livsdefinerende – både for den unge og for forældrene. 

Men der er meget du som forælder kan gøre for at støtte dit barn, når der skal vælges uddannelse. I samarbejde med vores dygtige ungerådgivere hos headspace, får du her 4 anbefalinger til, hvordan du kan starte snakken om uddannelse.  

Afdramatisér 

Det er helt normalt ikke at vide, hvilken uddannelse man skal vælge. 
Rigtig mange unge sidder med følelsen af, at uddannelsesvalg er det største og vigtigste valg, de står over for i livet. Og det ér også et vigtigt valg, men det er også vigtigt at holde fast i, at bordet altså ikke fanger. Det er ofte den snoede vej, der leder til den rigtige uddannelse. Det er et fåtal, der rammer helt rigtigt i første forsøg. Husk dog stadig på og respekter, at det kræver rigtig meget af den unge at forholde sig til den store beslutning. Det er ikke et nemt valg for mange. 

Den rigtige uddannelse kommer udefra – ikke nødvendigvis indefra 

Pas på med sætninger som: ‘du må mærke efter, hvad du selv vil’. Det kan lægge et stort pres på unge, hvis de tror, at alle kan mærke indefra, hvad de har lyst til at uddanne sig som. Det kan være en god idé at have tilgangen: ‘prøv det af, og jeg er her til at tale om det og støtte dig, hvis du vil skifte retning’. 

Stil spørgsmål og lyt fremfor at fortælle

Unge kan godt ‘drukne’ lidt i lange forklaringer og råd som: ‘du skal bare…’. Det giver mening også at spørge ind til det sociale, og hvad der kunne være spændende. Forsøg at undgå at pålægge den unge forskellige forestillinger om forskellige uddannelser. En åben og nysgerrig tilgang skaber en langt bedre samtale om uddannelse. 

Tag en åben snak 

Din mening – og hvad dit barn tror, du mener – betyder rigtig meget! 
Vær opmærksom på, at dit barn højst sandsynligt har en forestilling om, hvad de tror, du synes er den ‘rigtige vej’. Pas på med jokes og kække kommentarer, for det kan nemt opfattes som et pres eller en forventning til dem. 

I vores nye kampagne “Start Snakken” opfordrer vi forældre til at starte en dialog med deres børn om deres kommende uddannelsesvalg. Alt for mange forældre mangler information om de forskellige muligheder, der er efter folkeskolen, og nogle taler slet ikke med deres børn, om hvad de vil.   

Se de tre film herunder, hvor du kan opleve snakken mellem skuespiller Alexandre Willaume og hans søn Oliver, TV-vært og arkitekt Ane Cortzen og hendes datter Esther og TV-vært og influencer Mette Helene Rasmussen og hendes datter Villa om uddannelse, det svære valg, og om at holde alle muligheder åbne og pakke fordommene væk.