Nyhed: 5. maj 2022

Alle har ret til at finde sin egen stemme

For lidt tid siden på en fredag i headspaces hovedkontor i centrum af København væltede det ind ad døren med næsten 250 stykker unik street art-kunst, doneret af en lang række kunstnere fra Danmark.

Det var resultatet af, at street art-galleriet Freespace i København @freespace_cph havde gennemført et såkaldt call til hele streetart-miljøet i Danmark om at donere værker til headspace Danmark, så alle centre landet rundt kan blive dekoreret med kunst på væggene.

Omfanget af donationen var enorm, hvilket kom bag på galleristen selv. Og i headspace blev vi blæst bagover af taknemmelighed. Derfor har vi talt med galleristen om baggrunden for, at det lige skulle være headspace, der blev den glade modtager af kunstværkerne.

Han foretrækker anonymitet, for som han siger, er det jo ikke ham som person, det handler om, men kunsten og kunstnerne. Det respekterer vi naturligvis.

Et ikke-galleri

Galleriet – eller faktisk mener galleristen slet ikke, at det er et galleri, for som han skriver på sin Instagramprofil, så er Freespace: ”Not a street art gallery!” – ligger i en sidegade til Nørrebrogade, med blot ét rum til værker ud mod gaden.

”Altså, på et almindeligt galleri vil de gerne have dig til at dukke op, drikke et glas sur hvidvin, købe noget kunst og så skride. Jeg vil gerne have et sted, hvor man kan komme og hygge sig, og hvor folk bliver hængende af ren interesse for det, de ser. Derfor ser jeg ikke mig selv som et ”galleri”,” siger han med et grin.

Der er da også kun udstillinger fire gange om året, fordi indehaveren har et fuldtidsjob ved siden af, men også fordi stemningen skal være uformel, når man har med street art at gøre. Man kan dog altid komme forbi, hvis man skriver til galleriets Instagramprofil først.

”De her kunstnere repræsenterer jo en modreaktion til den etablerede kunst, så et galleri er ikke det første sted, de har lyst til at blive associeret med, og jeg kan også meget godt lide det på den måde. Så bliver vores ferniseringer mere til en slags pop op-fester, hvor folk kommer for øllene og bliver for kunsten,” siger han.

Målet med alt det, han laver, summerer han selv op på følgende måde: ”Det skal give mening for andre mennesker, og det, jeg laver, skal give folk noget at tænke tilbage på.”

Enorm donation

Forklaringen på, hvorfor det lige skulle være headspace, der modtog donationen, er, at det ligger ham meget på sinde, at den næste generation finder sin egen stemme og en måde at udtrykke sig på, og det er det, kunsten kan, mener han.

”Jeg har selv kæmpet med ordblindhed, hvilket jo bare er en lille ting, men derfor har jeg indset, at det er enormt vigtigt, at man lærer at udtrykke sig på sin egen måde. Selv om man er lidt ved siden af, så har alle ret til at udtrykke sig. Og det ligger de kunstnere, jeg arbejder sammen med, meget på sinde. Jeg tror også, det var derfor, donationen blev så enorm,” siger han.

Der var kun tre kriterier for de donerede kunstværker, og det var, at kunstværkerne ikke måtte indeholde hård porno, hårde stoffer eller våben. Bortset fra det, var der fri leg. Og de donerede værker er da også meget legende og farverige, og meget langt fra det, galleristen selv kalder: ”tandlægeklinikkunst.”

”Altså, når unge kommer ind i headspace, skal de da ikke mødes af Matisse-plakater, det er da så langt væk fra skiven. De skal mødes af kunst, der siger dem noget, og som taler til dem, hvis vi forventer, at de skal kunne udtrykke deres følelser i en samtale,” fastslår han.

Udover donationen af street art planlægger vi i headspace at lave en række workshops med street art-kunstnere ude i de enkelte headspace-centre, hvor unge kan prøve kræfter med kunsten.

Flere nyheder