Selvværd og identitet

Hvem er jeg? Og hvad kan jeg? Det er et spørgsmål, størstedelen af alle unge stiller sig selv – og det er desværre svært for mange at svare positivt.


Selvværd og identitet går ofte hånd i hånd

Selvværd er ens syn på sig selv, og hvad man er værd. Hvis man har lavt selvværd, er man ofte meget selvkritisk og fokuserer på sine svagheder, fejl og mangler frem for styrker og succeser.

Dårligt selvværd kan i høj grad påvirke ens identitetsforståelse. Unge med lavt selvværd vil nemlig svare negativt på spørgsmålet om, hvem de er.


Følelsen af at være utilstrækkelig

Det kan være svært at føle sig god nok, hvis man hele tiden fokuserer på det negative eller sammenligner sig med andre. Sociale medier, fjernsyn og reklamer omgiver os med polerede og perfekte billeder, og det kan skabe en følelse af, at man aldrig er smuk nok, social nok, klog nok eller lignende.

De negative tanker kan virke forstyrrende og påvirke ens dagligdag. Nogle trækker sig fra fester og sociale sammenhænge, fordi de ikke føler sig gode nok, mens andre oplever, at de altid føler sig forkerte eller triste.


Hvordan kan man håndtere dårligt selvværd?

Du kan gøre meget selv for at styrke dit selvværd. Du kan for eksempel starte med at sige én god ting til dig selv hver dag. Du kan også bede en, der kender dig godt, lave en liste med ting, du er god til.

Begge dele kan langsomt hjælpe dig til at lære at sætte pris på dig selv, som du er.


Du er altid velkommen i headspace

I headspace giver vi dig et trygt rum, hvor du kan tale åbent om dine følelser og få hjælp til at forstå dit selvværd og styrke dit selvbillede. Vi lytter til dig, og sammen finder vi ud af, hvordan vi bedst kan hjælpe dig i dit tempo og med respekt for dine behov og ønsker. Find dit headspace her.