Kampagnen ‘Kære forældre’

Vores kampagne ‘Kære forældre’ sætter fokus på den svære samtale mellem forældre og barn.

Som forældre kan man gøre rigtig meget for sine børn. Alle forældre gør, hvad de kan for at lytte, kommunikere og forstå, når deres børn har problemer eller er pressede. Men nogle gange er der behov for, at ‘nogen andre’ taler med børnene om deres udfordringer.

Vores kampagne ?Kære forældre? sætter fokus på den svære samtale mellem forældre og barn med budskabet om, at det er helt normalt som forælder at kæmpe med kommunikationen. Særligt når børn begynder at udvikle sig til voksne. At man som forælder kan kæmpe med ordene, betyder ikke, at man er en dårlig forælder. Alle forældre kæmper med det, men nogle gange handler det bare om, at det skal være nogen andre ører, der lytter til hvilke udfordringer, de unge står med.

Peter Mygind sagde ja til at være med i en af vores to kampagnefilm:

“Vi er rigtigt mange forældre, der gør alt, hvad vi kan, for at kommunikere med vores børn, men vi kan blive endnu bedre. Derfor er denne kampagne så vigtig, fordi den handler om, hvordan man kan tale med sine børn, lytte og forstå dem.”

headspace taler med børn og unge om stort og småt. Vi har frivillige og ansatte til rådighed, der både har faglig ballast, og som kan møde de unge i øjenhøjde ud fra egne levede erfaringer.

Ellen Hillingsø sætter pris på et tiltag som headspace, og har derfor også valgt at være med i kampagnen:

“Jeg er med i denne kampagne, fordi jeg, ligesom alle andre forældre, vil gøre rigtig meget for mine børn. Jeg vil være der for dem, så de altid kan tale med nogen. Men nogle gange er det bedre for de unge mennesker, at den ‘nogen’ er nogen andre.”

Se kampagnematerialet og læs gode råd til samtalen med dit barn herunder

Vær nysgerrig: Stil derfor gerne nysgerrige spørgsmål i stedet for at gætte dig frem.

Undgå at give “gode råd”: Accepter, at du ikke kan løse dit barns problemer, men du kan støtte barnet i processen. Giv dig tid til at lytte og være forstående. Også selvom du måske ikke helt kan sætte dig i deres sted.

Vær bevidst om og accepter egne begrænsninger: Du er tæt på dit barn som forælder, så det kan være svært at ‘parkere’ sin egen reaktion og sine egne følelser.

Hjælp dem videre: Prøv at acceptere, at dit barn måske ikke har lyst til at tale med dig som forælder, men hjælp i stedet barnet videre til nogen, de kan tale med (fx headspace, bedsteforældre eller andre).

Vær transparent: Fortæl at du gerne vil hjælpe dit barn og følg gerne op med opklarende spørgsmål i forhold til en eventuel proces. Spørg fx om du skal hjælpe barnet med at ringe til lægen, om du må spørge ind til samtaler, barnet har med sine bedsteforældre, headspace eller andre, barnet taler med. Husk at acceptere de svar, du får