Nordic headspace-konference gav ordet til de unge og satte gode investeringer på dagsordenen

Skuespilhuset i København dannede mandag en smuk ramme om den første Nordic headspace-konference afholdt i Danmark – den tredje af sin slags i alt. Nordic headspace er et samarbejde mellem Danmark, Norge og Island for at sætte fokus på unges mentale helbred.

Forskere, fagfolk, erhvervsledere, politikere, en enkelt minister og en række engagerede unge – som jo er dem, det hele handler om – var samlet for at diskutere, hvordan og hvor vi bedst investerer i unges mentale helbred.

Og investeres, det skal der, som finansminister Nicolai Wammen slog fast i sin åbningstale. Inden da havde den unge musiker URO rørt salen med to smukke sange.

”Vi har som samfund ikke råd til, at så mange unge kæmper med deres mentale helbred,” understregede finansministeren.

Han betonede, at han ikke blot talte som minister, men også som far til tre drenge. Som enhver forælder vil han gøre alt, hvad han kan, for at sikre, at hans børn ikke havner der, hvor de ikke kan bunde:

”Det her kan ramme os alle. Og alle vores børn. Derfor er vi nødt til at investere og etablere gode partnerskaber på tværs af samfundets siloer. Og vi må ikke glemme at inkludere de unge endnu mere i diskussionerne om de beslutninger, vi træffer på deres vegne.”

Unge i fokus

Netop inklusion af unge var et centralt punkt på konferencens dagsorden.

I dagens første debat diskuterede formanden for Dansk Ungdoms Fællesråd, Christine Ravn Lund, unges adgang til arbejdsmarkedet med Falcks administrerende direktør, Jakob Riis.

Christine Ravn Lund leverede skarpe pointer om unges forventninger til arbejdspladsen – herunder til diversitet og medbestemmelse. Jakob Riis gav samtidig et indblik i arbejdsgiverens perspektiv og udlagde, hvordan han som leder forsøger at skabe optimale rammer for både unge og erfarne medarbejdere.

Senere indtog det nyetablerede ungepanel fra headspace Nordic scenen. Paneldeltagerne fra hele Norden delte refleksioner om, hvad der presser deres mentale trivsel. Emner som fremtidsbekymringer, økonomi og alkohol blev præsenteret til stor interesse fra publikum.

Erfaringer og løsninger fra Norden – og resten af verden

Konferencen samlede deltagere fra hele 14 forskellige lande, herunder en ukrainsk delegation, som deltog i anledning af et nyetableret samarbejde mellem Ukraine og headspace Danmark om at hjælpe de mange børn og unge, som er plaget af krigen.

At så mange lande deltager, og at der er den slags bevågenhed omkring os ude i verden, er et vidnesbyrd om perspektiverne i headspace-metoden og vores nordiske samarbejde med norske Mental Helse og islandske Bergið headspace.

Blandt de udenlandske gæster var også engelske professor Martin Knapp fra London School of Economics, som fremhævede de økonomiske gevinster ved at investere i unges mentale sundhed. Med på en online-forbindelse var Barbara Dooley, professor i psykologi og medlem af The Lancets psykiatrikommission, som belyste globale udfordringer for unges mentale helbred.

Vi hørte også om gode erfaringer med investeringer i civile, sundhedsfremmende initiativer til børn og unge fra tre nordiske fonde, ligesom Craig Hodges fra Orygen Global Australia og Cassie Redlich fra WHO’s europæiske kontor udlagde, hvordan den slags initiativer excellerer i skalerbarhed og tilpasningsstyrke.

Som Cassie Redlich sagde:

“Vi behøver ikke genopfinde hjulet – vi har allerede metoder, der virker.”

Tak for en inspirerende dag

På vegne af vores samarbejdspartnere i headspace Nordic vil vi i headspace Danmark takke alle oplægsholdere, deltagere og samarbejdspartnere for en inspirerende og uforglemmelig dag.

En særlig tak til den erfarne journalist og tidligere TV-vært Nynne Bjerre Christensen, der med stort overblik og engagement styrede dagens program som moderator.

Vi håber, at alle deltagere gik hjem med fornyet energi og lyst til at fortsætte arbejdet for unges mentale trivsel – både i Norden og ude i verden. Her kan man nemlig tale om en investering af tid og ressourcer, som for alvor giver mening.

Som vores stifter og protektor Poul Nyrup Rasmussen sagde i sin afsluttende tale:

”Dem, der giver meget, får meget. Så simpelt er det.”