d. 25.02.25

Ny forskning: Unge får bedre trivsel af at komme i headspace – især de mest udsatte
Forskere konkluderer, at headspace Danmark øger trivslen, især blandt de mest udsatte, og kan potentielt forebygge psykisk sygdom – en indsats, som Trivselskommissionen fremhæver som en del af løsningen på unges mistrivsel.
Et stigende antal unge i Danmark er plaget af dårligt mentalt helbred, hvilket kan aflæses på de unges livskvalitet og skaber udfordringer for samfundet på flere planer.
Samtidig har Trivselskommissionen fremlagt 35 anbefalinger til, hvordan unges trivsel i Danmark kan forbedres. Her fremhæves lavtærskeltilbud, hvor unge gratis og anonymt kan søge hjælp, som en del af løsningen for at fremme trivslen.
Der findes mange tilbud om hjælp til de unge. Men om tilbuddene har den ønskede effekt – eller effekt i det hele taget – kan være svært at måle og er derfor forbundet med usikkerhed.
I en ny evaluering fastslås det imidlertid, at headspace Danmarks rådgivning øger unges trivsel. I evalueringen lavet af forskere fra Region Hovedstadens Psykiatri, konkluderes det også, at den øgede trivsel kan mindske risikoen for at udvikle psykisk sygdom hos den unge.
Poul Nyrup Rasmussen, stifter af og protektor for headspace Danmark, udtaler:
”Jeg er glad og stolt over, at vi nu har sort på hvidt, at vores indsats virker. Vi har aldrig tvivlet på, at headspace gjorde en forskel for unge, for det har de unge selv fortalt os. Men at vi nu også har forskningens ord for det – det er kæmpestort. Og det giver os et endnu stærkere fundament for det fortsatte arbejde med at sikre, at unge i Danmark altid har nogen at gå til, når de møder bump på livets vej – ligegyldigt hvem man er, hvad man er tynget af, og hvor I landet man befinder sig.”
Flere tusinde unge en del af undersøgelsen
Effektevalueringen inkluderede 1.532 unge, der har brugt headspace, og en kontrolgruppe på 9.926 unge. Aldrig før er effekten af et tilbud som headspace blevet undersøgt i så stor skala.
Effektevalueringen bakkes desuden op af en kvalitativ undersøgelse, som understøtter og uddyber resultaterne af evalueringen.
Stort potentiale inden for forebyggelse og sundhedsfremme
Om evalueringen, der er en del af et femårigt forskningsprojekt, udtaler forskningsleder Lene Eplov:
”Vi konkluderer, at headspace spiller en afgørende rolle i opsporing og støtte af unge i mistrivsel. Med deres store forebyggende og sundhedsfremmende potentiale er headspace en vigtig aktør i indsatsen for unges mentale sundhed. Overraskende nok viser undersøgelsen også, at det er de unge, der er i størst mistrivsel, der har størst effekt af headspace.”
I de næste faser af projektet vil forskergruppen undersøge, om headspace på længere sigt øger de unges tilknytning til arbejdsmarkedet og mindsker brugen af sundheds- og sociale ydelser samt regne på de samfundsøkonomiske effekter af headspace Danmarks indsats.
headspace rådgiver via chat og fysisk i 36 centre landet over
headspace Danmark tilbyder fysisk rådgivning til unge i 36 centre fordelt rundt i landet samt via en national chatrådgivning. I fem af centrene tilbydes også pårørenderådgivning under initiativet headspace Family.
Læs mere, og kom i kontakt med headspace her.
Arbejdet med effektevalueringen er støttet af Trygfonden.
For mere information kontakt:
Joyce Cathleen Hall Andersen
Pressemedarbejder i headspace/Det Sociale Netværk
Tlf: 9292 4620